Hentbol Topu Üzerindeki İncelemeler

12-11-2019 10:51
Hentbol Topu Üzerindeki İncelemeler

Hentbol topları, maç veya idman sırasında oyuncuların diğer müsabakalara göre daha fazla temas halinde bulunduğu spordur. Bu yüzden, topun elden kaymaması için yüzeyinin kaygan bir maddeden yapılmaması önemlidir. Oyuncular topu daha rahat kavrayabilmesi için çam ağacı reçinesinden üretilen vaks adı verilen malzemeyi ellerine sürerler. Hentbol topunun kirli gibi görünmesinin sebebi de aslında budur, üzerindeki vakslardan dolayı siyahımsı gözükmektedirler.

Hentbol topları yapısına göre iki ayrı maddeye ayrılır;

  • Dikişli Hentbol Topu : Bu toplar genellikle elile panelleri dikilerek birbirine sağlam bir şekilde bağlantısı sağlanır.
  • Kauçuk Hentbol Topu : Kauçuk hentbol topları genelde dış mekanlar için üretilmiştir. Çünkü kauçuk olması topun suya karşıdayanıklı olmasını sağlar. Kauçuk hentbol toplarının fiyatları ise dikişli hentbol toplarına göre daha uygundur. 

Hentbol Topu Numarası ve Ölçüleri 


  • 1 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 8-12 yaş aralığındaki erkek sporcular ve 8-14 yaş grubu bayan sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 50-52 cm’dir. Bir numara hentbol topunun ağırlığı 290-330 gram arasındadır.
  • 2 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 12-16 yaş aralığındaki erkek sporcular ve 14 yaşından büyük bayan sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 54-56 cm’dir. İki numara hentbol topunun ağırlığı 325-375 gram arasındadır.
  • 3 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 16 yaş ve üstü erkek sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 58-60 cm’dir. Üç numara hentbol topunun ağırlığı 425-475 gram arasındadır.

 Detaylar için; spordamarka.com/kategori/hentbol

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.